Χειμερινός τουρισμός στην Πιερία

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Νομού Πιερίας είναι η ποικιλία των τοποθεσιών και δραστηριοτήτων που έχει να προσφέρει στον σύγχρονο παραθεριστή.

Η παραδοσιακή προσέγγιση σχετικά με τις διακοπές δίνει έμφαση στην καλοκαιρινή περίοδο του έτους, την οποία καλύπτει η Πιερία με την πληθώρα των παραλιών που έχει να προσφέρει.

Επειδή όμως με την πάροδο των ετών και την ανάπτυξη των μεταφορών και των μέσων πληροφόρησης, ολοένα και περισσότεροι τουρίστες, από το εσωτερικό του Ελλαδικού χώρου, αλλά και από το εξωτερικό, έχουν αρχίσει να συνδυάζουν τις διακοπές τους με χειμερινούς προορισμούς και δραστηριότητες, η Πιερία φαντάζει η ιδανική λύση. Στην λογική των χειμερινών διακοπών, η ορεινή Πιερία με τις γραφικές της τοποθεσίες, τα χιονισμένα παραδοσιακά χωριά αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα, κόσμημα για τα δεδομένα της Ελλάδας, έχει μια άρτια πλατφόρμα διακοπών για τον επίδοξο επισκέπτη.

Σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε τα σημεία αναφοράς για τις χειμερινές σας διακοπές στην Πιερία, δεν θα μπορούσαμε να μην αρχίσουμε από το γραφικό Ελατοχώρι. Το Ελατοχώρι είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νομού, σε υψόμετρο 780 μέτρων. Όχι άδικα, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα ορεινά θέρετρα της Πιερίας με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει σταθερά μεγάλους αριθμούς παραθεριστών ειδικά κατά την χειμερινή περίοδο. Η φιλική διάθεση των κατοίκων, η άρτια προετοιμασία του να καλύψει τις ανάγκες του τουρισμού, αλλά και το χιονοδρομικό του κέντρο το κάνουν πραγματικά ξεχωριστό. Το χιονοδρομικό Κέντρο στο Ελατοχώρι, σε υψόμετρο 1450 μέτρων, βρίσκεται περιφερειακά στην τοποθεσία «Παπά Χωράφι», έχει 5 πίστες σκι και μια σνόουμπορντ και άνοιξε επίσημα για το κοινό το 2001.

Το δεύτερο μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο του νομού και σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ είναι το αντίστοιχο του Ολύμπου που βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μέτρα και είναι κατάλληλο τόσο για σκι και σνόουμπορντ, όσο και ορειβατικό σκι, για τους πιο μυημένους στα χειμερινά σπορ.

Πέρα από τα παραπάνω, και καιρού επιτρέποντος, μπορεί κανείς να κάνει εκδρομές σε γραφικά χωριά όπως το Λιτόχωρο, η Πέτρα και το Παλαιό Ελατοχώρι που διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους μέσα στον χρόνο.