Ταξιδιωτικές οδηγίες για να φτάσετε στην Πιερία

Το ταξίδι για το νοτιότερο άκρο της Μακεδονίας, την Πιερία, μπορεί να ξεκινήσει είτε από τον βορρά, είτε από τον νότο. Πιο συγκεκριμένα, για όσους προτιμούν το αυτοκίνητο για τέτοιου είδους διακοπές, μετά το πέρασμα από το φυλάκιο των Ευζώνων, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, ο δρόμος είναι μια συνεχής κάθοδος και σε λίγες ώρες φτάνετε, σχετικά εύκολα στην Πιερία.

Εάν η βάση εκκίνησής σας είναι η Θεσσαλονίκη (γιατί πήρατε πτήση για εκεί) οδικώς φτάνετε σε 45 λεπτά με μία ώρα ανάλογα με τον τελικό σας προορισμό μέσα στον νομό.

Από Αθήνα, οδικώς, χρειάζεστε περίπου 5 ώρες. Με οδικές συγκοινωνίες, τα λεγόμενα ΚΤΕΛ τα π
ράγματα έχουν ως εξής:

  • Από Αθήνα καθημερινές αναχωρήσεις, σε 5 ώρες άφιξη στην Κατερίνη
  • Από Θεσσαλονίκη καθημερινές αναχωρήσεις, σε 45 λεπτά άφιξη στην Κατερίνη
  • Από Λάρισα καθημερινές αναχωρήσεις, σε 1 ώρα άφιξη στην Κατερίνη
  • Από Πάτρα (σε περίπτωση που φτάσατε στη Ελλάδα με πλοίο) καθημερινές αναχωρήσεις, σε 6 ώρες άφιξη στην Κατερίνη

Εάν πάλι επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το τρένο και τις υπηρεσίες του ΟΣΕ, έχουμε:

  • Από Αθήνα καθημερινές αναχωρήσεις, σε 5,5 ώρες άφιξη στην Κατερίνη
  • Από Αθήνα καθημερινές αναχωρήσεις, σε 4,5 ώρες άφιξη στην Κατερίνη με τρένο Intercity.

Ανάλογα με την εποχή που θα ταξιδέψει κανείς είναι διαφορετικές και οι αναγκαιότητες σχετικά με την ταξιδιωτική προετοιμασία του. Για όσους θα οδηγήσουν, θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω της συχνής χιονόπτωσης, αλλά και των ορεινών διαδρομών στην Πιερία (ειδικά στην περιοχή του Ολύμπου) οι οδηγεί θα πρέπει να προμηθεύονται για το ταξίδι τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι διαδρομές μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένο δείκτη δυσκολίας και χωρίς αλυσίδες να είναι αδύνατη η μετακίνηση.

Στο εσωτερικό, πλέον του νομού, το ταξίδι μπορεί θεωρητικά να είναι πεζοπορικό, εάν κύριο θέμα έχει την ανάβαση στον Όλυμπο και τις γύρω ορεινές περιοχές. Για την ανάβαση στον Όλυμπο χρειάζονται ορειβατικά παπούτσια και εξοπλισμός. Αυτή όμως είναι μια γνώση που την αποκτά κανείς στην πράξη, ανεβαίνοντας σε μια από τις 52 κορυφές του Ολύμπου.