Στοιχεία σχετικά με τον πολιτισμό της Πιερίας

Η γνωστή από τη μυθολογία, πατρίδα του Ορφέα και των Μουσών, είναι μια περιοχή της σημερινής Ελλάδας που έχει μεγάλη και επιβλητική ιστορία στο πέρασμα των χρόνων, Θαρρεί κανείς ότι τα δυο εμβληματικά όρη τα Πιέρια στα δυτικά και ο Όλυμπος στα νότια στέκουν εκεί ως μάρτυρες αυτής της ιστορίας και σήμα κατατεθέν του μεγαλείου του τόπου.

Ιστορικά η Πιερία έλαβε την ονομασία της στην πρώτη χιλιετία π. Χ.όταν στην περιοχή κατοικούσαν οι Πίερες, μια θρακική φυλή. Η παρουσία και μετέπειτα προσάρτηση της Πιερίας από το Μακεδονικό βασίλειο, αποτέλεσε περίοδο κομβική για την περιοχή με σημαντική επίδραση στην κουλτούρα της. Οι νέες γλωσσικές συνήθειες, η ανώτερη Μακεδονική παιδεία αναγέννησαν την περιοχή και τους Πίερους και η Πιερία αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες περιοχές του βασιλείου.

Οι σπουδαιότερες πόλεις της ήταν:

  • το Δίον, η πιο σημαντική ιερή πόλη των Μακεδόνων
  • η Πύδνα
  • η Μεθώνη
  • η Ηράκλεια,
  • τα Λείβηθρα

Μετά την επικράτηση των Ρωμαίων, στα πλαίσια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η Πιερία αποτέλεσε τμήμα της επαρχίας της Μακεδονίας. Κατά τη Φραγκοκρατία, η Πιερία ανήκε στο φραγκικό βασίλειο της Θεσσαλονίκης.

Τόσο οι Ρωμαίοι, όσο και (κυρίως) οι Ενετοί άφησαν τα σημάδια τους στο νομό, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αρχιτεκτονικά μν640px-Square_in_Litochoro,_Pieria_prefecture,_Greeceημεία όπως το Κάστρο του Πλαταμώνα.

Το 1389 η Πιερία καταλήφθηκε από τους Τούρκους, έως και την Επανάσταση του 1821, Η περιοχή υπέστη μεγάλα δεινά και μόνη πηγή εκπαιδευτικού φωτισμού και επιβίωσης της κουλτούρας της ήταν ο χριστιανισμός και η ελληνική γλώσσα.

Επιβιώνοντας μέσα στο χρόνο και μέσα από τόσες μεγάλες ιστορικές εναλλαγές, η σύγχρονη Πιερία έχει εξελιχθεί σε πολιτιστική πηγή για την ευρύτερη Ολύμπια περιοχή. Η ιστορία της Πιερίας και τα στοιχεία που την κάνουν ξεχωριστή τονίζονται και παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό, αλλά και τους τυχερούς επισκέπτες, μέσα από σειρά εκδηλώσεων που με την επιτυχία τους έχουν μετεξελιχθεί σε θεσμούς. Οι πιο σημαντικές είναι:

  • Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου που φιλοξενεί διεθνή και ελληνικά θεατρικά σχήματα, που παρουσιάζουν αρχαίο και σύγχρονο δράμα. Οι εκδηλώσεις του λαμβάνουν χώρα στο αρχαίο θέατρο στο Δίον καθώς και στο εμβληματικό Κάστρο του Πλαταμώνα.
  • Το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ με παραδοσιακά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο.