Σπουδαία Βράβευση Νεανικής Επιχειρηματικότητας σε Μαθητές από την Πιερία

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας έκαναν όλη την περιοχή υπερήφανη, ύστερα από το πρώτο βραβείο που κέρδισαν για την καινοτόμα επιχειρηματική τους ιδέα. Συγκεκριμένα, με την ιδέα ενός έξυπνου κάδου οι μαθητές στόχευσαν στον οικολογικό χαρακτήρα μιας νέας υπηρεσίας και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι η βράβευση έγινε με τη βοήθεια και την αρωγή του Υπουργείου Παιδείας, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι η ανακύκλωση αποτελεί κεντρικό πυλώνα σε αυτή την εφεύρεση.
Πρόκειται λοιπόν για έναν κάδο ανακύκλωσης, ο οποίος διαφοροποιείται από όσους χρησιμοποιούνται ήδη στην χώρα. Πιο συγκεκριμένα, ο κάδος αυτός διαθέτει ζυγαριά. Με αυτό τον τρόπο, όσοι άνθρωποι αποφασίζουν να ανακυκλώσουν κάτι, ανταμείβονται ανάλογα με την ποσότητα και φυσικά το βάρος των ανακυκλώσιμων υλικών. Αν, για παράδειγμα, ένας πολίτης αποφασίσει να ανακυκλώσει 10 κουτάκια αναψυκτικού, θα ανταμειφθεί με διάφορες εκπτώσεις, ανάλογες με το συνολικό βάρος του αλουμινίου που έχουν αυτά τα κουτάκια.
Είναι επίσης ιδιαίτερα ελκυστικό το γεγονός ότι οι δήμοι και οι κοινότητες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους κάδους προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των κοινωνικών δομών και συστημάτων αυτοδιοίκησης. Αν αναλογιστεί κανείς πόσο σημαντικό κίνητρο είναι ο οικονομικός παράγοντας μέσω της βράβευσης για την ανακύκλωση, γίνεται κατανοητό για ποιον λόγο ενδέχεται αυτή η εικονική αρχική επιχείρηση να δώσει ένα γενικότερο κίνητρο στην κοινωνία που θα κάνει πιο αποτελεσματική την ανακύκλωση.
Η πατέντα από τα Αλώνια Πιερίας ονομάζεται SmileyBin και έχει ήδη εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον, ως προς την εφαρμογή της. Με τη βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων που κατέχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την πραγματοποίηση της εικονικής επιχείρησης, πλέον οι μαθητές βλέπουν το όνειρό τους να πετυχαίνει.
Είναι πολύ ελπιδοφόρα τα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική κοινωνία από τις πρωτοβουλίες των νέων, με τρανό παράδειγμα την επιχειρηματική ιδέα των μαθητών στα Αλώνια Πιερίας. Το μέλλον, επομένως, φαντάζει εξαιρετικά αισιόδοξο για ανάλογες μελλοντικές κινήσεις στη χώρα.