Πωλήσεις κατοικιών στην Παραλία Κατερίνης

Σίγουρα ο νομός Κατερίνης έχει πολλές όμορφες τοποθεσίες, ειδικά παραθαλάσσιες που κάνουν δύσκολη την επιλογή του επίδοξου επισκέπτη.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει, λόγω της προνομιακής θέσης της αλλά και του όμορφου παραθαλάσσιου τοπίου, στην Παραλία, γνωστότερη στο ευρύ παραθεριστικό κοινό και ως Παραλία Κατερίνης. Η Παραλία Κατερίνης από τα μέσα του ’80 και ως σήμερα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό κέντρο της βορείου Ελλάδος, σε βαθμό να ανταγωνίζεται αυτά της Χαλκιδικής, με ξενοδοχεία, κέντρα ψυχαγωγίας και αναψυχής και εξαιρετικές υποδομές για οικογενειακό τουρισμό. Σε αυτό συνετέλεσαν η εξαιρετικά εκτεταμένη αμμουδιά της και η εύκολη προσέγγιση, καθώς στην Παραλία Κατερίνης μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση τόσο από τον κύριο οδικό, όσο και από τον σιδηροδρομικό άξονα που ενώνει την νότια με τη βόρεια Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω, πέρα από ένα κύμα τουριστών, έχει φέρει και μεγάλη ζήτηση για αγορές εξοχικών κατοικιών. Για την ακρίβεια, πριν από το 2009, οπότε και η κρίση στην ελληνική οικονομία βάθυνε απότομα, η ζήτηση σε εξοχικές κατοικίες, κυρίως από κατοίκους εξωτερικού, είχε αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο. Η ζήτηση είχε κυρίως να κάνει με παραθαλάσσια διαμερίσματα μεγέθους από 50 έως και 110 τετραγωνικά μέτρα, πλησίον της ακτογραμμής, ή στη χειρότερη περίπτωση, στην πρώτη παράλληλο πριν την παραλία.

Η ζήτηση ήταν κυρίως από κατοίκους γειτονικών βαλκανικών κρατών χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα (κυρίως Σέρβοι). Η αύξηση επίσης των τιμών στη Χαλκιδική, έστειλε μεγάλο όγκο αγοραστών, πιο νότια, στην Παραλία Κατερίνης.

Με τιμές άνω των 1000 ευρώ το τετραγωνικό η ζήτηση συντηρήθηκε, έως και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων ακινήτων. Μεγάλη συνεισφορά στην αύξηση της ζήτησης είχαν και οι ελληνικές τράπεζες που είχαν βάση σε χώρες των Βαλκανίων, όπως η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι οποίες χορηγούσαν δάνεια με προνομιακούς όρους σε επενδυτές που επιθυμούσαν να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα.

Επί του παρόντος και ενώ οι τιμές στην Παραλία Κατερίνης έχουν πέσει κάτω από τα 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό, παρατηρείται μια στασιμότητα στις πωλήσεις λόγω του ασταθούς και αρκετά δυσχερούς φορολογικού τοπίου στην Ελλάδα.