Πρόγνωση καιρού για την Λεπτοκαρυά (Πιερία)

Η Λεπτοκαρυά είναι μια από της πιο εύκρατες και ονομαστές περιοχές του νομού Πιερίας. Μορφολογικά είναι μια παραλιακή κωμόπολη, με έντονο το τουριστικό στοιχείο λόγω του ζεστού καλοκαιρινού καιρού και της διεξόδου των επισκεπτών στις παραλίες. Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Δίου Ολύμπου.

Η ονομασία της προήλθε από τις φουντουκιές που ευδοκιμούν στην περιοχή λόγω του εύκρατου κλίματος και της ικανής ποσότητας νερού που πέφτει κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών (κυρίως) βροχοπτώσεων.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις και με την καλλιέργεια της Γης.

Στην Λεπτοκαρυά υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία όπως και κατασκηνώσεις και κάμπινγκ. Πρόκειται για έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και το Καλοκαίρι συγκεντρώνει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών. Η Λεπτοκαρυά έχει βραβευτεί διεθνώς για την ποιότητα της θάλασσάς της με την γαλάζια σημαία των θαλασσών.

Κατά τη διάρκεια του έτους ο καιρός στην Λεπτοκαρυά παρουσιάζει διακυμάνσεις, πάντα όμως τις χαρακτηρίζει η ομαλότητα στην εναλλαγή τους. Οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις που κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές Οκτωβρίου, ευνοούν τις καλλιέργειες και σημαίνουν και τυπικά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου. Ο χειμώνας με την επιρροή και των βορείων ανέμων είναι αρκετά βαρύς.

Η καλοκαιρινή περίοδος ειδικά από τις αρχές Μαΐου (σε αρκετές περιπτώσεις και η Μεγάλη εβδομάδα, εάν πέφτει αργά) είναι ιδιαίτερα γλυκές, αναφορικά με τον καιρό. Ανοιξιάτικα μελτέμια είναι το μάξιμουμ που παρατηρείται, εκτός και εάν υπάρχει κάποιο έκτακτο βαρομετρικό χαμηλό στα Βαλκάνια και την βόρεια Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και αυτήν την εβδομάδα με συχνή βροχόπτωση, όχι τυπική για αυτήν την περίοδο του έτους και αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, που κυμαίνονται από τους 10 έως και τους 18 βαθμούς.

Η πρόγνωση για μετά το πέρας του επομένου 10ημέρου είναι αρκετά ενθαρρυντική με τους ανέμους και τη βροχή να κοπάζουν και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει έως και τους 24 βαθμούς. Για τις αρχές Ιουνίου αναμένεται καλός καιρός ο οποίος θα βοηθήσει και την ομαλή εκκίνηση της επίσημης τουριστικής περιόδου, απλώς ας μην υπερβάλουμε στις απαιτήσεις μας για ζεστή θάλασσα. Το θαλάσσιο μπάνιο θα είναι για τους πιο τολμηρούς, με τον Ιούλιο να ζεσταίνει τη θάλασσα για την πλειοψηφία των παραθεριστών.