Πληροφορίες σχετικά με το φαγητό στην Πιερία

Η ελληνική γόνιμη γη είναι από τις καλύτερες πηγές μεσογειακής διατροφής. Με βάση το ελαιόλαδο και με προϊόντα απαράμιλλης ποιότητας και αγνότητας δημιουργούνται γαστρονομικές προτάσεις υψηλής ποιότητας. Η Πιερία δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν το κανόνα.

Η Πιερική γη είναι φημισμένη για την υψηλή ποιότητα αγροτικών προϊόντων, όπως:

  • το τσάι
  • η άγρια μέντα
  • ο καπνός
  • οι φράουλες
  • τα κάστανα και
  • τα καρύδια

Η πλειοψηφία των καλλιεργειών βρίσκεται κυρίως στις περιοχές του Ολύμπου και των βουνών της Πιερίας. Στις ίδιες περιοχές καλλιεργείται και η περίφημη τρούφα, το χαρακτηριστικό είδος μανιταριού που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος, και το οποίο εξάγεται και σε χώρες της δυτικής Ευρώπης με αναπτυγμένη κουζίνα και γαστρονομικό γούστο.

Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν τα ζυμαρικά της περιοχής με κύρια προϊόντα τις χυλοπίτες, ζυμαρικό φτιαγμένο με βάση το αλεύρι και τα αυγά και τα ντόπια λαζάνια, μια παραλογή της ιταλικής «ταλιατέλα». Παραδοσιακά εργαστήρια δουλεύουν ακατάπαυστα για να καλύψουν τις ντόπιες ανάγκες, αλλά κυρίως να παράξουν, πάντα με τον πατροπαράδοτο Περικό τρόπο και τεχνοτροπία, για τους τουρίστες που, η αλήθεια είναι, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ντόπια ζυμαρικά.

Μπορεί το κρασί και το ούζο να είναι τα πιο ονομαστά ελληνικά παραδοσιακά ποτά, αλλά στην περίπτωση της Πιερίας το τσίπουρο, προϊόν απόσταξης από αμπέλι και κούμαρα, θεωρείται από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της περιοχής. Η γεωγραφική ζώνη από το Ελατοχώρι προς την πρωτεύουσα του νομού Κατερίνη, χαρακτηρίζεται από την μεγάλη της παραγωγή σε τσίπουρο. Πολλά παραδοσιακά καταστήματα αλλά και εμπορικά καταστήματα θα σας προσφέρουν τις πιο ονομαστές μάρκες της περιοχής.

Ακόμα και αν δεν έχετε διάθεση για ψώνια, αλλά κάποια στιγμή καθίσετε σε κάποιο από τα γραφικά καφενεία της περιοχής, θα σας το σερβίρουν συνοδευόμενο από τοπικούς μεζέδες.

Ολοκληρώνοντας την περιγραφή των παραδοσιακών προϊόντων που θεωρούμε απαραίτητο να δοκιμάσετε ή ακόμη να προμηθευτείτε κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας στην Πιερία, δεν θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και τις ντόπιες μαρμελάδες, στην πλειοψηφία τους βασισμένες σε οργανικά φρούτα εποχής.