Πληροφορίες σχετικά με την Πιερία

Ο νομός Πιερίας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου, και χαρακτηριστική είναι η παρουσία δύο εκ των μεγαλυτέρων ποταμών της Ελλάδας, στα βόρεια του ποταμού Αλιάκμονα και στα νότια του εμβληματικού Πηνειού. Το μεγάλο μήκος της ακτογραμμής της που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος είναι εξαιρετικά τουριστικό και οργανωμένο.

Η Πιερική ακτογραμμή ξεπερνά τα 100 χλμ κατά μήκος της οποίας έχουν δημιουργηθεί πλήθος τεχνητών όρμων και λιμένων με εμπορικό αλλά και τουριστικό χαρακτήρα. Το καλοκαίρι οι παραλίες γεμίζουν από τουρίστες κυρίως από τα Βαλκάνια αλλά και την Κεντρική και ΒόρPlatamonas,_Pieria_prefecture,_Greeceεια Ευρώπη. Το κλίμα θεωρείται ιδανικό, είναι ηπειρωτικό, με τυπικά θερμά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες.

Η Πιερία αποτελεί πόλο έλξης για κάθε επίδοξο επισκέπτη τόσο με τις φυσικές ομορφιές της, όσο και με αναπτυγμένο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Χαρακτηρίζεται από πλούτο αρχαιολογικών μνημείων με πιο χαρακτηριστικά:

  • το Νεολιθικό οικισμό του Μακρύγιαλου
  • το Αρχαίο Δίον
  • την Αρχαία Πύδνα και
  • το Κάστρο του Πλαταμώνα.

Το Βυζαντινό στοιχείο επίσης είναι εμφανές, με πληθώρα από Βυζαντινά μοναστήρια και μικρές εκκλησίες που είναι στη διάθεση των επισκεπτών (σε αντίθεση με το Άγιον Όρος στη Χαλκιδική) για να τα δουν από κοντά και να βιώσουν στιγμές θρησκευτικής γαλήνης.

Οι παραλίες της Πιερίας γίνονται όλο και περισσότερο το σήμα κατατεθέν του νομού, τόσο για την μεγάλη έκτασή τους, όσο και για την ποικιλομορφία των τύπων αναψυχής που μπορούν να καλύψουν. Είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με πλούσια και χρυσή άμμο στο μεγαλύτερο μέρος τους και δάση με πεύκα που φτάνουν μέχρι και το ξεκίνημα της θάλασσας.

Χαρακτηρίζονται από ολοένα και πιο μοντέρνα τουριστική υποδομή και είναι γεμάτες από οργανωμένους οικισμούς με όλες τις απαραίτητες τουριστικές ανέσεις, κοσμοπολίτικο περιβάλλον και έντονη νυχτερινή ζωή και αθλητικές δραστηριότητες για τους επίδοξους επισκέπτες.

Οι πιο σημαντικές παραλίες της Πιερίας και παράλληλα πιο διαφημισμένες είναι οι:

  • Λεπτοκαρυά, γνωστός τουριστικός προορισμός για οικογένειες κυρίως
  • Πλαταμώνας, με μεγάλα και οργανωμένα κάμπινγκ που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη
  • Η Παραλία Κατερίνης, με μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, συνδυάζει διαμερίσματα που ενοικιάζονται με το χρόνο ή τον μήνα και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.