Πληροφορίες για την διαθεσιμότητα νερού στην Πιερία

Το νερό στη ζωή, αλλά και την κουλτούρα των κατοίκων της Πιερίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και έχει πολύμορφη επίδραση τόσο για την επιβίωση τους όσο και στην κουλτούρα τους. Η επίδρασή του για την Πιερία έχει πολλές πτυχές όπως, περιβαλλοντική, ιστορική/ μυθολογική, λαογραφική, κοινωνική, οικονομική.

Κατά γενική πεποίθηση το νερό λόγω των πηγών των Πιερίων, υπάρχει άφθονο προς τις κατοικημένες περιοχές του νομού. Πέραν της χρήσης του νερού για ύδρευση των νοικοκυριών, μεγάλος όγκος του κατευθύνεται και στις αγροτοκαλλιέργειες για ποτισμό. Η προαναφερθείσα αφθονία λοιπόν, πολλές φορές έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση για αλόγιστη (μη ορθολογική) γεωργική, κυρίως, χρήση στις καπνοπαραγωγές.

Η κύρια πηγή ύδρευσης της Κατερίνης και των γύρω δήμων είναι το φράγμα της Μόρνας.

Το φράγμα της Μόρνας, που να θυμίσουμε ότι 640px-Paralia,_Pieria_E999τροφοδοτεί και την πρωτεύουσα, τον Δήμο Κατερίνης, γίνεται θέμα συχνών καταγγελιών άλλων δήμων, όπως ο Δήμος Πύδνας. Αιτιολογικό η άνιση ύδρευση της Κατερίνης σε σχέση με άλλους δήμους. Ειδικά τις καλοκαιρινές περιόδους που οι ανάγκες σε ύδρευση αυξάνουν, ενώ δεν υπάρχει παράλληλη βροχόπτωση.

Πέραν του θέματος της ποσότητας του νερού, πρόσφατα τέθηκε και θέμα ποιότητας. Στο νομό δεν είχε γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2011, που κατέστρεψαν περίπου 30.000 στρέμματα.

Αποτέλεσμα ήταν το φράγμα της Μόρνας, με τις συχνές βροχοπτώσεις να γεμίσει με διάφορα υλικά και να αλλοιωθεί η ποιότητα του νερού, που υδροδοτεί τις γύρω περιοχές. Η νομαρχία επενέβη αδειάζοντας το φράγμα και κάνοντας εργασίες καθαρισμού. Πληροφορίες δείχνουν ότι η Πιερία πλέον, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα νερού, δεν αντιμετωπίζει, επί του παρόντος, κάποιο πρόβλημα.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα οι ιδιοκτήτες του εμφιαλωμένου νερού ΔΙΟΣ στην Καρίτσα Πιερίας, επενδύοντας στην ποιότητα του Πιερικού νερού, με μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα του εμφιαλωμένου νερού, ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν και εμπορικά.