Πιερία: πληροφορίες για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο

Η Πιερία, με την εδαφική της ποικιλομορφία, την εναλλαγή ορεινών και παραλίων περιοχών, είναι αναμενόμενο και δομικά αλλά και κυκλοφοριακά να παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.

Ενώ για παράδειγμα περιοχές όπως η Παραλία Κατερίνης, εμφανίζονται να είναι ευνοημένες από την γεωγραφική τους θέση (η Παραλία Κατερίνης είναι προσβάσιμη εύκολα, τόσο με αυτοκίνητο, από την Εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, όσο και με τα τρένα του ΟΣΕ, μέσω της παράκτιας σιδηροδρομικής γραμμής), άλλες περιοχές, κυρίως οι ορεινές, αντιμετωπίζουν κατά καιρούς προβλήματα.2894058_7b414e04

Τα προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς και που αφορούν την κυκλοφορία στην Πιερία εντοπίζονται κυρίως λόγω συγκεκριμένων αιτιών:

  • Το παλαιό και μη ανανεωμένο οδικό δίκτυο στις ορεινές κυρίως περιοχές.

Στις πιο γραφικές ίσως περιοχές της Πιερίας, όπως το Ελατοχώρι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, το οδικό τοπίο είναι και παλιό, αλλά και υποφέρει από τις χιονοπτώσεις του χειμώνα. Αποτέλεσμα είναι ο υψηλός αριθμός ατυχημάτων και η μεγάλη δυσχέρεια που προκαλείται στις μετακινήσεις κατά τη χειμερινή περίοδο.

  • Ο άστατος καιρός και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά

Από την μια πλευρά αποτελεί πηγή χειμερινού τουρισμού, από την άλλη ανάσχεση στην ομαλή κυκλοφοριακή ροή στο νομό.

  • Η ιδιαίτερη μορφολογία λόγω του Ολύμπου και των Πιερίων Ορέων.

Οι διαφοροποιήσεις θα ήθελαν οι αρχές να κάνουν στο οδικό δίκτυο, αξιωματικά περιορίζονται λόγω της ιδιαίτερης εδαφικής μορφολογίας της Πιερίας. Πολύ πιο εύκολες είναι οι παρεμβάσεις – βελτιώσεις στα πεδινά.

  • Οι μεγάλες μεταβολές στον πληθυσμό των κωμοπόλεων (ιδίως των παραλίων) από χειμώνα σε καλοκαίρι

Δεν είναι τυχαίο πως η άνοδος των ατυχημάτων, στην ήδη βεβαρημένη περιοχή της Πιερίας, αυξάνει κατακόρυφα το καλοκαίρι. Είναι οι περίοδος που οι δημοφιλείς παραθεριστικοί προορισμοί του νομού «βουλιάζουν» από την εισροή τουριστών από τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μεταβαίνουν στην Πιερία οδικώς.

Σήμερα, στο ξεκίνημα της παραθεριστικής περιόδου, η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα θετική. Τόσο ο άστατος καιρός, στα τέλη Μαΐου, όσο και τα συνεχιζόμενα μπλόκα των αγροτών στην Εθνική οδό, δυσχεραίνουν την ομαλή ροή της κυκλοφορίας, από και προς τον νομό. Κι ενώ ο καιρός αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να βελτιωθεί, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την εξέλιξη στο θέμα των κινητοποιήσεων.