Οικονομική Ανάπτυξη της Πιερίας

Ιστορικά η οικονομία του νομού της Πιερίας βασιζόταν στις αγροκαλλιέργειες με μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή καπνού. Ακόμη και στις ημέρες μας η παραγωγή καπνού παραμένει αρκετά υψηλά στην οικονομική δραστηριότητας της Πιερίας, καθώς η Πιερία Είναι η δεύτερη καπνοπαραγωγός περιοχή της χώρας, με 12% της συνολικής παραγωγής, ενώ επίσης, με 1% είναι στην πέμπτη θέση πανελλαδικά στην καλλιέργεια και παραγωγή ροδάκινων.

Αγροτική στην βάση της η οικονομία, επηρεάστηκε μεταπολεμικά από την οικονομική κρίση που έπληξε ολόκληρη τη χώρα με μεγάλο κύμα μετανάστευσης του ενεργού επαγγελματικά πληθυσμού, κυρίως σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Αν επιθυμείτε να προκαλέσετε την τύχη σας και να κερδίσετε μεγάλα ποσά διασκεδάζοντας, το RubyFortune είναι το ιδανικό μέρος για εσάς! Επιλέξτε ανάμεσα σε μια εντυπωσιακή γκάμα τυχερών παιχνιδιών, στο πιο ελκυστικό διαδικτυακό καζίνο της Ελλάδας. Επωφεληθείτε από το ποιοτικό, πρακτικό λογισμικό και τις γενναιόδωρες προσφορές. Με πληθώρα επιλογών σχετικά με τις πληρωμές και με υπεύθυνη υποστήριξη των παικτών, θα ενθουσιαστείτε!

Παρά την στήριξη της αγροτικής παραγωγής από τις ελληνικές κυβερνήσεις της δεκαετίας του 80, αλλά και τα κοινοτικά πακέτα που αντλήθηκαν από την Ελλάδα και διοχετεύτηκαν στην αγροτική παραγωγή, η Πιερία έκανε μια μεγάλη στροφή προς τον τουρισμό. Έκτοτε, η οικονομία του νομού βασίζεται τόσο στον τομέα της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής, αλλά κυρίως στον τουρισμό.

Συγκεκριμένα εξετάζοντας μια προς μια τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νομού, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στα:

Αγροτική Παραγωγή

Στο νομό καλλιεργούνται σημαντικά γεωργικά προϊόντα, πέραν των καπνών, όπως:

  • δημητριακά
  • κτηνοτροφικά φυτά
  • βαμβάκι
  • όσπρια
  • σταφύλια
  • κεράσια

Τα καπνά της Πιερίας, πέρα από την απορρόφησή τους στην ελληνική καπνοβιομηχανία, απορροφούνται και από τις διεθνείς αγορές και είναι από τα καλύτερα σε ποιότητα στην Ελλάδα.

Κτηνοτροφία

Σε μεγάλο βαθμό είναι αναπτυγμένη και η πιερική κτηνοτροφία. Συναντάμε πληθώρα από αξιόλογες βιομηχανικές μονάδες κυρίως στον Όλυμπο και στα Πιέρια όρη, όπου γίνεται εκτροφή κοπαδιών από πρόβατα, κατσίκες και βοοειδή.

Τουρισμός

Τουριστικά η Πιερία παρουσιάζει μια αξιοπρόσεχτη ποικιλία τουριστικών προτάσεων. Ιδιαίτερα αναπτυγμένες εμφανίζονται να είναι πολλές περιοχές της Πιερίας. Κάποιες για τις τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρουν το χειμώνα, όπως για παράδειγμα το Ελατοχώρι, που διαθέτει Χιονοδρομικό Κέντρο, μαζί με αυτό του Ολύμπου, καθώς και παραδοσιακοί οικισμοί όπως αυτοί του Αγίου Παντελεήμονα και της Πέτρας.

Αναφορικά με το καλοκαίρι οι παραλίες της Κατερίνης, των Νέων Πόρων, και του Πλαταμώνα, προσελκύουν πλήθος παραθεριστών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά και τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.