Η Πιερία και το όρος Όλυμπος

Ο Όλυμπος είναι το, κατά τεκμήριο, υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Τη φήμη του σε παγκόσμιο επίπεδο την απέκτησε αιώνες τώρα για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς, βάσει της ελληνικής μυθολογίας, αλλά και των θρησκευτικών πεποιθήσεων των αρχαίων Ελλήνων, στην κορυφή, από όπου διοικούσαν τον κόσμο, κατοικούσαν οι Δώδεκα Θεοί.

Πηγαίνοντας λοιπόν στην περιοχή του Ολύμπου στην Πιερία κινούμαστε μεταξύ «θεών και θνητών», σε έναν από τους πιο ειδυλλιακούς και όμορφους δρόμους που μπορεί να διαβεί ο επίδοξος επισκέπτης. O Όλυμπος, ίσως το πιο ονομαστό βουνό του πλανήτη, απλώνεται αγέρωχο σε κάτι λιγότερο από 3000 μέτρα ύψος. Προκαλεί δε δέος με την ιδιαίτερη μορφολογία του σε όλους αυτούς που θα καταφέρουν να αντικρίσουν τις κορφές του. Η εικόνα του Ολύμπου συνδυάζει τα ζεστά χρώματα της βάσης του, με την πυκνή βλάστηση και τους εξαιρετικούς βιότοπους, με το λευκό των κορυφών, το χιόνι που δεν λέει να λιώσει ακόμη και την άνοιξη.

Για να βρεθεί κανείς εκεί ξεκινά από την Κατερίνη, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Ελασσόνα. Η παλιά Εθνική οδός, συνεχίζει στη σκιά του Ολύμπου αριστερά και των Πιερίων δεξιά οδηγώντας προς τις πλαγιές των βουνών, για την Πέτρα και το Ελατοχώρι σύνολο περίπου 70 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού Κατερίνη.

Ο Όλυμπος σήμερα είναι μια από τις βάσεις τόσο της ιστορίας και κουλτούρας της Πιερίας, όσο και της οικονομίας της. Στη βάση του λειτουργούν σημαντικές κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ στο ορεινό του τμήμα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο μαζί με αυτό το Ελατοχωρίου, προσελκύουν σημαντικούς αριθμούς επισκεπτών κατά τη χειμερινή τουριστική περίοδο.

Ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας από το 1938, φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες που τον επισκέπτονται, για να θαυμάσουν την απαράμιλλη γοητεία της φύσης του και να χαρούν τις οργανωμένες από επαγγελματίες του είδους, περιηγήσεις στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια βρίσκονται στη διάθεση των επίδοξων επισκεπτών που θέλουν να δουν τον Όλυμπο από κοντά.