Επένδυση σε ακίνητα στην Πιερία

Η επένδυση σε ακίνητα στην Πιερία θα πρέπει να εξεταστεί τόσο σε σχέση με την Πιερία ως συγκεκριμένο προορισμό για τον επενδυτή, αλλά και σε σχέση με την εν γένει κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα γενικά, αναφορικά με την κτηματομεσιτική αγορά και τις επί μέρους συνθήκες που την χαρακτηρίζουν.

Αρχίζοντας με το πρώτο, δηλαδή με την Πιερία ως περιοχή για κτηματομεσιτικές επενδύσεις, η ανάλυσή μας θα πάρει χαρακτήρα ποιοτικό. Δηλαδή εάν αξίζει να επενδύσει κάποιος σε μια περιοχή όπως η Πιερία και γιατί. Η απάντηση είναι άμεση. Φυσικά και αξίζει. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του νομού, η ποικιλία των τοπίων είναι βάση ποιότητας για οποιονδήποτε επίδοξο επενδυτή, Έλληνα ή ξένο, ο οποίος θα προόριζε το ακίνητο για προσωπική του χρήση.

Εάν πάλι η επένδυση θα ήταν για επιχειρηματική χρήση και όχι για προσωπική, με δεδομένους τους συνεχώς αυξανόμενους όγκους τουριστών που συρρέουν στο νομό Πιερίας, είτε στις ορεινές περιοχές, με κύριο προορισμό το Ελατοχώρι και τις πλαγιές του Ολύμπου, είτε στις παραθαλάσσιες, Πλαταμώνα, Παραλία Κατερίνης κτλ, η επιτυχία θα ήταν σίγουρη καθώς η ζήτηση για δωμάτια και εξοχικές κατοικίες είναι και αναμένεται να παραμείνει υψηλή.

Περνώντας τώρα στην μακροοικονομική ανάλυση του κατά πόσο η Ελλάδα με το συγκεκριμένο φορολογικό πλαίσιο, προσφέρεται για επενδύσεις κτηματομεσιτικού χαρακτήρα, οι ενδείξεις δεν είναι εξίσου θετικές. Για την ακρίβεια είναι σε μεγάλο βαθμό αποτρεπτικές. Η εισαγωγή του νέου φόρου για τα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) και η κατά κόρον φορολόγηση των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες που ορίζει το κράτος και απέχουν πολύ από τις χαμηλές πραγματικές αξίες στις ημέρες μας, αποτελούν δυσβάσταχτο βάρος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στην περίπτωση που ξένος επενδυτής θα ήθελε να επενδύσει στην Πιερία, θα πρέπει να κάνει μια μαθηματική αναγωγή. Να υπολογίσει κατά πόσο οι, πράγματι χαμηλές τιμές της αγοράς (λόγω έλλειψης ζήτησης για ακίνητα – κάτω των 1000 ευρώ το τετραγωνικό) του αποδίδει τόσο μεγάλο όφελος, ώστε να αντισταθμίζει και να υποσκελίζει τις απώλειες από την φορολογία.

Δεδομένης και της ρευστότητας του φορολογικού πλαισίου, που μπορεί να επιφέρει νέες επιβαρύνσεις, αλλά και τις υψηλής φορολογίας στις επιχειρήσεις, επενδύσεις αυτού του τύπου είναι αρκετά παρακινδυνευμένες.