Εξερευνήστε του δρόμους της Πιερίας μόνος σας

Ίσως αυτή εν τέλει να είναι και η καλύτερη ιδέα. Φροντίστε μόνο να μην ξεστρατίσετε και βγείτε εκτός κατοικημένων περιοχών γιατί η ορεινή Πιερική ύπαιθρος όσο όμορφη είναι, άλλο τόσο απόκρημνη και απροσπέλαστη μπορεί να προκύψει!

Βασικά συστατικά για να ξεκινήσετε την προσωπική σας εξερεύνηση, είναι η διάθεση για περιπέτεια και για ανοιχτή επικοινωνία με τους κατοίκους της Πιερίας. Η αλήθεια είναι ότι μόνος σε μια τέτοια περιήγηση στους δρόμους των κωμοπόλεων και των γραφικών χωριών, δεν θα αισθανθείτε ποτέ. Πάντοτε, σε κάποια σας ερώτηση για προσανατολισμό ή πληροφόρηση, θα βρείτε μπροστά σας τα πρόθυμα και χαμογελαστά βλέμματα των κατοίκων. Πρόθυμοι όχι μόνο να σας δώσουν κατευθύνσεις, αλλά και να κεράσουν να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά εδέσματα της Πιερίας, ένα γρήγορο μεζέ, ένα σπιτικό τσίπουρο, ή ένα θεσπέσιο γλυκό του κουταλιού.

Εάν θέλετε μπορείτε να αρχίσετε την περιήγησή σας από τα στενά σοκάκια στο Ελατοχώρι. Εάν δε έχετε μαζί σας και την φωτογραφική σας κάμερα, σας εγγυόμαστε ανεπανάληπτες φωτογραφίες από τα σχεδόν πανομοιότυπα χτισμένα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια. Η ατμόσφαιρα που δίνουν στο Ελατοχώρι πραγματικά μοναδική και αυθεντική. Σε κάποια από τις στάσεις σας για ξεκούραση, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά γλυκά του χωριού σε ένα από τα κλασσικά πέτρινα καφενεδάκια, ή να πάρετε κάποιο αναμνηστικό από τα γραφικά τουριστικά μαγαζάκια.

Ίσως για αλλαγή να θέλατε να κατηφορίσετε στην Παραλία Κατερίνης, εκεί που τα σοκάκια δεν είναι μικρά και η ησυχία, θα έχει αντικατασταθεί με την πολύβουη πολυκοσμικότητα του δημοφιλούς παραθεριστικού θέρετρου. Οι γλώσσες που θα ακούτε περπατώντας θα ποικίλουν και ο ήχος τους θα εναλλάσσεται με την μουσική από τα γύρω εστιατόρια και τα μπαρ. Εάν δε, η θερμοκρασία έχει ανέβει, δεν είναι και τόσο δύσκολο να ρίξετε και μια βουτιά στην παραλία, η οποία συμπορεύεται παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο.

Εάν τώρα θα θέλατε να νιώσετε και λίγο από την ιστορία της Πιερίας, μπορείτε να επισκεφθείτε την πρωτεύουσα Κατερίνη και λίγο πιο έξω να περιδιαβείτε άλλα σοκάκια, αυτά του Δίον, μιας πόλης από άλλη εποχή, εκεί που η μυρωδιά από το θυμάρι και οι εικόνες των μνημείων σας κάνουν να αισθανθείτε και λίγο ταξιδιώτης στο χρόνο.